laserbehandelingen

Fractionele CO2-laserbehandeling
Met deze techniek worden speldepuntkleine wondjes veroorzaakt in combinatie met een thermisch effect. Het natuurlijke genezingsproces brengt zo een gecontroleerde en veilige huidverjonging op gang. Hierbij is vooral de verbetering van talrijke oppervlakkige rimpeltjes opmerkelijk (huidverstrakking), maar ook de huidskleur verfrist en kleine oneffenheden verdwijnen. Op deze manier kan ook littekenbehandeling uitgevoerd worden.
Het genezingsproces van de wondjes neemt gemiddeld een vijftal dagen in beslag. Een lichte roodheid die dan tijdelijk overblijft kan gecamoufleerd worden. Zie ook huidverstrakking, acne- en littekenbehandeling en rimpelbehandeling.

Intense lichtbehandeling

IPL of "intense pulsed light" systemen hebben een andere intense lichtbron dan laser. Ze geven een spectrum van lichtstralen af die voor meerdere indicaties kunnen ingezet worden. 
De belangrijkste huidproblemen die hiermee door een dermatoloog behandeld kunnen worden zijn:

 • ongewenste beharing. Meer informatie over permanente ontharing vindt u hier.
 • kleurveranderingen: 
  • bruin: pigmentvlekken, ouderdomsvlekken in het gelaat, de hals, het decolleté, maar ook op de handen, armen en benen.
  • rood: diffuse roodheid in het gelaat, de hals en het decolleté. Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met een YAG-laserbehandeling, wat het effect van beide therapieën versterkt.

Rode en bruine kleurverschuivingen die zich allebei voordoen in eenzelfde huidzone, worden in één behandeling aangepakt. Dit geeft een mooie egalisatie en opfrissing van de teint. De behandeling werk selectief op de kleur als doelwit. De overliggende huid blijft onbeschadigd. Na behandeling kan er zich enkele dagen roodheid voordoen. Het pigment wordt in de eerste dagen donkerder (het bevindt zich verkoold in de huid) en zal langzaam verdwijnen. Deze verkleuring mag u camoufleren. Een zekere zwelling kan zich voordoen gedurende enkele dagen. 

Het is uitermate belangrijk voor deze behandelingen dat u elke UV-blootstelling vermijdt (Zonnefilters zijn niet voldoende). 6 weken voor en 4 weken na na deze behandeling. Patiënten die deze voorwaarden te licht opnemen, riskeren brandwonden. Ook het gebruik van zelfbruiners moet vermeden worden. Meer informatie over kleur- en textuurverbetering vind u hier.


Het collageenstimulerend bij-effect van deze behandeling is mooi meegenomen.


YAG-laser

De YAG-laser produceert licht dat specifiek geabsorbeerd wordt door het bloed in onze bloedvaten. Dit maakt het mogelijk bloedvaatjes dicht te branden zonder de overliggende huid te beschadigen. De vaatjes verdwijnen na enige tijd zonder verlittekening na te laten.  Onmiddellijk na de behandeling kan de huid wat rood en gezwollen zijn. De soms nog zichtbare verkleuring van de vaatjes verdwijnt na enkele weken. Het is niet aangeraden om u deze periode aan intense warmte bloot te stellen. Deze behandeling vindt een zeer ruim toepassingsbeleid in allerhande problemen, die te maken hebben met bloedvaatjes, zoals:

 • couperose
 • blos (rode wangen)
 • angioma senilis of ruby spot 
 • venous lake
 • fijne adertjes in het gelaat of op de benen (grotere spataders vragen om een andere behandeling)

Voor meer informatie: zie kleur- en textuurverbetering


YAG-laser biedt een alternatief voor de behandeling van 

 • onychomycosis of schimmelnagels. 

Waar orale medicatie gefaald heeft, niet verdragen wordt door de patiënt of niet kan geassocieerd worden, biedt laserbehandeling tegenwoordig een nieuwe mogelijkheid tot behandeling of een aanvullende behandeling. Het effect is gebaseerd op de opwarming van de nagel, waartegen schimmeldraden niet bestand zijn. Er zijn tenminste 3 behandelingssessies nodig met telkens een interval van ongeveer 1 maand.